Alla kurser

Webinarer

FAQ BricsCAD

BricsCAD FAQ

Licenshantering

Licensen kan hanteras på följande sätt

• Låst till dator genom kod, men kan checkas in och överlåtas till annan dator. Finns som singel eller volym (samma kod som kan användas X antal gånger för X antal samtidiga installationer).
  • Egen server inom företaget med Network licens.

BricsCAD hjälp om licenser > Länk

Underhållsavtal

För att kunna uppdatera BricsCAD och få hjälp och support så behöver man ett underhållsavtal

Vanligaste är det med e-post support, hos oss heter detta ”SBG Gold Support”

Innan man uppdatera programmet ska man se till att ens underhållsavtal-datum är gällande

Installation

För att installera BricsCAD så måste man först skapa ett konto. Detta gör man oftast i samband med Trial-versionen. Detta behöver inte ändras vid uppdatering till köpt version

Man får ofta ett e-post meddelande om att BricsCAD har uppdaterats och även en länk, där man loggar in och få tillgång till ny version och ett dokument om vad som hänt sedan föregående version

Man laddar ner en fil och dubbelklicka för att installera

Vid start så kan man få ett meddelande att uppdatera visa filer, men vill man behålla sina inställningar bör man välj ”Keep”. I vissa fall så kan det ske förändringar som gör det omöjligt att behålla vissa förändringar och då kan det vara så att dessa måste skrivas över för att fungera. Detta är dock visuella skillnader och dessa förändringar är ganska enkla att lägga tillbaka.

Vad är det för skillnad på BricsCAD Lite och Pro

Klicka här för att komma till en sida som jämför funktioner i olika versioner av BricsCAD och mot AutoCAD

Hur skapar jag ritningar i BricsCAD

Ritningar, Sidor eller Pappers-vy kallas Layout i CAD-världen. Ofta så använder man även en ritningsram och en stämpel.

Enklast är det om man har ritningsram och stämpel i en egen DWG och INSERT den i sin Layout i din DWG. Vi har skapat en litet dokument om hur man går till väga och några vanliga ramar med stämplar. Dessa kan man fritt använda och justera, samt ska de stödja standarden BH90 också. Vill man byta bild och adresser gör man detta alltså innan man använder och INSERT den i sin Layout.

Klicka här för att hämta zip-fil med instruktioner och SBG-ritningsramar.

Dålig precision på linjer och hoppar vid zoom

Vissa visuella stilar är lite mer till för att vara snabba och då prioriteras det före noggrannheten. Modelling och Wireframe är sådana som ska vara snabba, de har ”Single precision”. För att få ”Double precision” så kan man använda 2D Wireframe stilen.

Solider, Surfaces, Mesh, TIN samt TRM

För att förstå lite skillnader mellan Solider, Surfaces, Mesh och få information om hantering, se denna video. Klicka här

Solid > EXPLODE > Region > DMSTICH > Solid.

Solid > 3DCONVERT > Polymesh > EXPLODE > 3DFaces > REGION > Region > DMSTICH > Solid

– TIN

För att skapa en TIN (Triangulated irregular network), som använd som terrängmodell i CAD utgår man ofta ifrån objektet 3DFaces. Har man objektet Polymesh kan man använda commandot EXPLODE för att skapa 3DFaces. Create TIN > 3DFaces > TIN.

– TRM

I Geo så kan man extrahera ytor ur en AutoCAD ritning, Data > Extrahera ytor ur Autocad ritning. Då förutsätts att ytorna består av 3DFaces eller TIN.

Jag vill tända upp höjder på punkter i BricsCAD, som i Geo

Styrningen av detta är lite annorlunda och det finns väl 2 olika sätt som kan vara intressanta

1.  I första fallet använder man Civilpoints, där man skapar en Beskrivning(Namn), Punktkod och sedan plockas höjden ur punkt eller yta. Vid import till Geo, ska man inte extrahera punktinformationen som Text eller Attribut
  2. I andra fallet har man inte Civil-delen utan man får sätta in block på punkterna, vi har gjort ett block med ifyllnad med objekttypen FIELDS och då hämtas informationen om höjden och läggs i en MText. Maskiningen som blir kan slås på/av med kommandot FIELDDISPLAY och uppdatera UPDATEFIELDS. Vi lägger en länk här till blocket: Länk