splash_prof_2018

Geo 2018 som 32 och 64 bit version

Nyheter och förändringar i version 2018.2.1 av Geo.

Generellt

Vi är väldigt glada att meddela att denna version av Geo levereras både som 32 bit och 64 bit version. 64-bitarsversion kan dock kräva lite hårdvaruuppdateringar för att prestera så bra som möjligt. Vi har även lite andra mindre uppdateringar i denna version, det stora är dock 64-bit versionen.

Systemkrav och rekommendationer

Geo 64-bit kräver Windows 7 eller Windows 10 64-bit. För att hantera 3D på ett så bra sätt som möjligt rekommenderas ett externt grafikkort med dedikerat grafikminne. Vi har själva kört på Nvidias kort med god framgång, Nvidias kort måste dock ställas in manuellt för att fungera optimalt tillsammans med Geo. I tidigare versoner av Geo som har varit av 32-bit arkitektur har endast 2 eller maximalt 3,5 GB ramminne hanterats, med 64-bit versionen av Geo hanteras allt installerat internminne som Windows hanterar. Vi rekommenderar även två skärmar för att få ut maximalt av programmet, Geo ska främst köras i primärskärmen medan alla paneler kan placeras på sekundärskärmen. Huvudprogramfönstret bör alltså placeras på primärskärmen.

  • Windows 7 eller 10 64-bit
  • Extra grafikkort, gärna Nvidia
  • Två skärmar
  • Ju mer internminne desto större filer gärna >8GB

För att köra Geo 64-bit mot hårdvarulås krävs HASP-HL generation 2 (den lila) eller nyare (den gröna korta). Om äldre version på Geo funkar med ditt lås men Geo 64-bit frågar om licensnyckel vid start, har du ett för gammalt lås. Kontakta order@sbg.se för byte av lås till en kostnad av 760 SEK.

För att ställa in Nvidia grafikkort:

  1. Öppna Nvidias kontrollpanel
  2. Hantera 3D-inställningar

Nvidia1

 

  1. Programinställningar
  2. Bläddra efter c:\program\geo2018\geo.exe
  3. Ställ in högpresterande Nvidiaprocessor
  4. Aktivera genom att klicka på använd

Nvidia2

Grafiska verktyg

Ny funktion för att interpolera höjder på en hel polylinje, linjen måste ha höjder i ändarna samt på godtyckliga ställen på linjen. Nodpunkter på linjen som saknar höjd får ny interpolerad höjd baserad på omgivande punkter. Verktyget finns under högerklicksmeny i 2d-grafiken när polylinje är markerad. Notera att Geo skiljer på noll i höjd och ingen höjd.

interpolera_z_1 interpolera_z_2

Import / Export

Leica DBX import använder sig numera av HeXML (hexagons egna utökning av LandXML-formatet) som överföringsformat för bättre hantering av data från Leica Captivate. Även dataöverföring från system Viva drar stor nytta av detta format och vi rekommenderar alla att använda detta. Du kan behöva justera inställning i dialogen för dataöverföring.

DBX_XMLFör att använda det nya formatet för dataöverföring måste den nya DBX Tools användas, du hittar den här för nedladdning.Hämta filer

Leica iCON field

Överföring av koordinatsystem till iCON field via USB-minne har förbättrats, numera skapas kataloger automatiskt vid överföring av koordinatsystem. Detta underlättar inläsningen på iCON field avsevärt.

icon_field

LandXML

Vår vana trogen så har vi utökat och finslipat importen av olika LandXML-format, denna gång har vi adderat stöd för import av mätdata (vinklar och längder) från totalstationer. Flödet från Leica Captivate och Viva fungerar smärtfritt medan Topcon Magnet behöver finputsat ytterligare något innan det är perfekt. Vi har även lagt till stöd för slutna polygoner med cirkelbågar samt import och export av CGpoints för latitud och longitud till och från GNSS.